Warto dbać o zęby

nić każdy rodzaj ubytku, a nawet braku zębów. Możliwe jest nawet odwzorowanie starego zęba w technologii CAD/CAM! Protezy ruchome, stałe, korony oraz implanty... Wszystko zależy od naszych wymagań odnośnie 'nowego' uzębienia i

Warto dbać o zęby

Nowe zęby? Czemu nie

Ubytki w stałych zębach to już nie taki duży kłopot jak 20 lat temu, teraz medycyna dysponuje najnowszymi osiągnięciami technologii. Protetycy są w stanie uzupełnić każdy rodzaj ubytku, a nawet braku zębów. Możliwe jest nawet odwzorowanie starego zęba w technologii CAD/CAM!

Protezy ruchome, stałe, korony oraz implanty... Wszystko zależy od naszych wymagań odnośnie 'nowego' uzębienia i tego na jakiej trwałości nam zależy. Później wystarczy jedynie znieść trochę koniecznych zabiegów i można cieszyć się nowym i białym uśmiechem.


Definicja ekstrakcji zęba

Ekstrakcja zęba, usunięcie, pot. wyrwanie zęba ? zabieg chirurgiczny polegający na usunięciu zęba z zębodołu przy użyciu odpowiedniego instrumentarium (kleszczy, dźwigni itp.). Zabieg wykonywany jest w znieczuleniu przy zachowaniu aseptyczności pola operacyjnego. Wskazaniami do ekstrakcji zębów są generalnie stany chorobowe niepoddające się już leczeniu zachowawczemu. Najważniejsze to przewlekłe stany zapalne tkanek okołowierzchołkowych, głębokie złamania zębów czy zaawansowane stany paradontyczne. Czasami istnieje konieczność usunięcia całkowicie zdrowych zębów ze wskazań ortodontycznych lub w czasie przygotowania jamy ustnej do protezowania. Możliwym powikłaniem po ekstrakcji zęba jest suchy zębodół.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ekstrakcja_z%C4%99ba


Definicja próchnicy

Próchnica zębów (łac. caries dentium) ? bakteryjna choroba zakaźna tkanek twardych zęba objawiająca się demineralizacją substancji nieorganicznych i następnie proteolizą substancji organicznych z powodu działania kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej w wyniku metabolizmu cukrów pochodzenia zewnątrz- i wewnątrzustrojowego.

Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L. acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans. Inne próchnicotwórcze bakterie to: S. salivarius, S. mitis, S. sanguinis, S. faecalis. Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy). Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa.

Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej. Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w



© 2019 http://ranking-piekarnikow.info.pl/